Letos 3. června vyrazila Houba s Ogarem na zatím jejich nejdelší cestu a to na 24 dnů. Jeli svým novým autem (Drakoušem), co jim přinesl Ježíšek, i se dvěma psy. Takže bylo nutné hybrida Drakouše (Dacia Duster - na plyn a benzín) vyzkoušet. A osvědčil se. Benzínky s LPG nebylo problém najít. Také Ogar jako řidič cestu dlouhou cca 2400 kilometrů bravurně zvládl. A hafani také.
Tady je plán naší cesty:
1) 3. červen: z Ostravy do Mikulova, kde jsme byli ubytováni na jednu noc přes Booking v historickém centru
2) 4. červen: z Mikulova do slovinského Mariboru - ubytování na jednu noc taktéž přes Booking
3) 5. červen: z Mariboru na Istrijský poloostrov - ubytováni jsme byli na necelé dva týdny v Novigradu, přes Booking jsme měli půl domku s krásnou zahradou.
4) 17. červen: přejezd z Novigradu na ostrov Krk, zde jsme byli ubytováni ve vesničce Čižiči také přes Booking na osm dnů. Měli jsme celý domek se dvorkem pro sebe.
5) 24. červen: odjezd z ostrova Krk do Slovinska. Ubytováni jsme byli na jednu noc ve Ptuji.
6) 25. červen: odjezd z Ptuje domů, do Ostravy.
A teď už k tipům na chorvatské jídlo a restaurace. Musím říct, že jsme byli v Chorvatsku po 10leté pauze, takže nedokážu posoudit, jak bylo letos v červnu na Istrii a Krku draho oproti loňsku či předešlým rokům. My jsme byli spokojení, ceny v obchodech byly většinou nižší či stejné jako v Česku a v restauracích to bylo také na pohodu.
Většinou nám moc chutnalo a byli jsme blažení (v břušku jako v pokojíčku), takže jsme rozdávali úsměvy, poděkování a hezká dýška. A spokojenost byla na všech stranách. Dokonce nám v jedné restauraci i majitel poděkoval, že jsme velmi dobří hosté a jako pozornost podniku jsme každý dostali skleničku domácí rakije. A touhle restaurací i začnu své tipy.
Restaurace v Novigradu:
Tri palme - byla to první chorvatská restaurace, kterou jsme na naší cestě navštívili. Šli jsme do ní po příjezdu do Novigradu na večeři. Leží kousek od pláže Karpinjan a měli jsme velké štěstí, že se při našem příchodu zrovna uvolnil stůl na terase. A to bylo teprve 5. června a měli narváno. Přivítali nás srdečně i s našimi dvěma psy, kterým hned po příchodu číšník přinesl misku s vodou. Takže už nás měli na své straně. :) Objednali jsme si domácí těstoviny s černým lanýžem, zelný salát, černé sépiové rizoto a pivo Karlovačko. Donesli nám i domácí chléb s mořskou solí. Vše bylo výborné a čerstvé! Doporučujeme. A pak nám ještě poděkovali s tou rakijí. :)
 |
Objednali jsme si domácí těstoviny s černým lanýžem, černé sépiové rizoto, zelný salát. Foto: UbHo |
 |
Přinesli i domácí chléb s mořskou solí. Foto: UbHo |
 |
Část jídelníčku Tri palme. Foto: UbHo |
Gatto Nero:
Tato konoba se nachází v historickém centru Novigradu a to kousek od pobřeží. Místo je to romantické, my ale měli smůlu, že zrovna u venkovní zahrádky stál velký jeřáb a pracovalo se tam na stavbě. Předpokládám, že práce pak na sezónu skončily. My jsme se zde zastavili na oběd v úterý 7. června.
Této restauraci nemám až co vytknout, nicméně už bychom se do ní znovu na jídlo nevrátili. Tak nějak nás to jídlo, i když bylo precizně a kreativně na talíři připraveno, neuchvátilo. Tak nějak nám to vše přišlo překombinované. Cítit tu byl hodně i italský vliv. Ale tak každý má rád prostě něco jiného. Objednali jsme si polévku s plody moře a rajčatovou, pak steak z tuňáka s bramborami s mangoldem a domácí těstoviny s krevetami, lanýžem a kozím sýrem.
 |
Couvert: dvě domácí houstičky - olivová a sépiová, domácí kozí sýr s lanýži Foto: UbHo |
 |
Rajčatová polévka a polévka s plody moře. Foto: UbHo |
 |
Polévka s plody moře. Foto: UbHo |
 |
Domácí těstoviny s krevetkami, kozím sýrem a lanýži Foto: UbHo |
 |
Steak z tuňáka a brambory s mangoldem. Foto: UbHo |
 |
Výhled na moře nám kazil jeřáb. Foto: UbHo |
Psí bistro: Dog Dreams beach and bar
Tady jeden tip pro pejskaře, nicméně jsme v tomto psím bistru potkali i zákazníky bez hafanů. Prostě se zde zastavují cyklisté i motorkáři i lidé na procházce. Psí bistro totiž leží u cyklostezky vedoucí kolem vinohradu. Bistro má skvělé umístění: leží mezi vinohradem a mořem, nad hezkou psí pláží. Takže jsme strávili odpoledne na psí pláži s hafany a pak jsme se cestou do domečku zastavili na občerstvení. Pejsci zde dostanou misku s vodou, můžete jim koupit i pamlsky, navíc zde mají i pelíšky pro malé a velké hafany. Čepované pivo ale neměli, tak jsme si dali v lahvi pivo Laško a neodolali jsme ochutnat lososový hamburger. Tohle jídlo není naše oblíbené, ale občas prostě neodoláme, ještě když je takový netradiční. Burger byl fajn a super jsou ty výhledy na moře. :)
 |
Psí bistro: Dog Dreams Beach and Bar Foto: UbHo |
 |
Můžete si tu i posedět s výhledem na psí pláž. Foto: UbHo |
 |
Zastavovali se tu i cyklisté, motorkáři a turisté procházející kolem. Foto: UbHo |
 |
Vyzkoušeli jsme lososový burger. Foto: UbHo |
 |
Ještě detail lososového burgru. Foto: UbHo |
 |
Mají zde pro pejsky i pelíšky. Amálka jeden vyzkoušela. :) Foto: UbHo |
Grill Sirena:
Tuhle restauraci jsme objevili, když jsme si udělali takový válecí den na pláži u hotelového resortu Aminess. Pláží je tam více: Aminess Maestral, Aminess Sirena a kousek dál i Punto Mare s krásným mořským bazénem. Na oběd jsme si z pláže odskočili do Grillu Sirena a konečně došlo i na špagety. :) Sedělo se tam fajn, jídlo bylo dobré a výhled na moře taky. Kousek je i kemp.
 |
Jedny špagety boloňské a druhé s pršutem a rajčaty. Foto: UbHo |
 |
Pláž Aminess Maestral. Foto: UbHo |
Ribarska konoba Al Porto:
Na tuhle krásnou rybí restauraci jsme narazili náhodou, když jsme vyjeli užít si psí pláž u Tarske Valy. Asi už to není přímo Novigrad, ale stačí přejet most přes řeku Mirnu, která se zde vlévá do Jadranu a narazíte na krásnou psí pláž u tamního kempu. Řekla bych pejskařský ráj, protože je zde i obchůdek pro psy a cvičák. Takže kromě čvachtání v moři si Tonička užila cvičení a pak jsme holkám koupili i psí pivo. :)
Na pozdní oběd jsme pak tedy zašli do rybářské restaurace Al Porto. Má krásný výhled na celou zátoku a nabídka ryb a mořských plodů je zde opravdu skvělá. Měli jsme zde ale malé nedorozumění. Místo dvou jídel nám totiž donesli tři. Takže si dávejte pozor při objednávání. My to ale nějak moc neřešili, protože jak známo, tak Ogar má bezedný břuch, takže prostě snědl obě porce. Navíc byl asi i rád, že tu porci má, protože Houbě záviděl, co si objednala. Ta v domnění, že si objednává hovězí steak si totiž objednala mořského ďasa. Vše bylo v lanýžové omáčce. Takže tyto porce byly dvě. Navíc měl Ogar ještě těstoviny s krevetami v rajčatové omáčce. Snědlo se vše. :)
 |
Ražničí, ajvar, tatarka, hranolky. Foto: UbHo |
 |
Pečené plněné papriky a prkýnko mix - pljeskavica, čevapčiči, klobása, ražničí. Foto: UbHo |
 |
Kousek je městská pláž s rotundou. Foto: UbHo |
Konoba Anni:
Tak tohle nás fakt mrzelo. Tahle novigradská konoba je pecka. Restaurace Anni leží u silnice. Zastavili jsme jen náhodou cestou z psí pláže u Tarske Valy. Měli jsme hlad a potřebovali jsme si prostě jen tak odskočit. A tak jsme si dali i oběd. Jenže Houba se bála si tu dát nějakou specialitu...chyba, fakt velká chyba, protože tady opravdu vaří luxusně a z čerstvých domácích surovin. Jediné mínus bylo to, že po polévce přišla poněkud delší prodleva, než nám donesli to druhé jídlo. Ale vše bylo úžasné. :)
Objednali jsme si rajčatovou polévku s opékaným toustem se sýrem, pak rizoto s chobotnicí a ředkví a specialitu podniku burger Anni (to Houba). Vše bylo výborné, i ten burgr, ale měla jsem si dát rybu. Před jídlem nám ještě donesli domácí olivy (fakt úžasné) a olivové máslo.
 |
Skvělý domácí chléb, olivy a olivové máslíčko. Foto: UbHo |
 |
Nejlepší rajčatová polévka, co jsme v Chorvatsku měli. Foto: UbHo |
 |
"To jako sníš, jo?" kroutil hlavou Ogar. Jasně, že jsem to nesnědla. Poměl se. :D Foto: UbHo |
 |
Naprosto skvělé rizoto s ředkví a chobotnicí. Byla měkoučká a šťavnatá. Foto: UbHo |
Restaurace v Savudriji:
konoba Picado:
V téhle konobě jsme skončili zcela náhodou. Nemohli jsme totiž na výletě v Savudriji najít otevřenou restauraci. V plánu bylo najíst se s krásným výhledem na romantická skaliska a moře. Jenže takhle na začátku června to ještě v Savudriji moc nežilo, teda kromě kempů, ty byly už dost plné. Našli jsme bar u pláže, kde jsme si dali pivko, ale málem jsme odjížděli s prázdnými břuchy. Konobu nám doporučili místní, byla schovaná mezi domky, není přímo u moře. Nicméně jídlo i obsluha byly vynikající. Klidně se zde vrátíme. Takže velké doporučení. Objednali jsme si polévky: hovězí a rybí, pak bramborový salát po chorvatsku (brambory s cibulí a olivovým olejem), k tomu marinované rybičky a mušle svatého Jakuba. Tyto mušle jsme jedli poprvé v životě a jsou vynikající. :)
 |
Marinované rybičky. Dobrota. Foto: UbHo |
 |
Hovězí a rybí polévka. Foto: UbHo |
 |
Poprvé jsme ochutnali mušle sv. Jakuba. Vzadu bramborový salát. Foto: UbHo |
 |
V baru u pláže jsme si dali pivko a kochali se výhledem. Foto: UbHo |
Restaurace v Limském zálivu:Restaurant Fjord:
Do Limského zálivu jsme se vydali na další výlet z Novigradu, po Savudriji. A byla to opravdu nádhera. Tohle místo Houbě učarovalo a věří, že se sem zase někdy vrátí. Z celé dovolené se jí zde líbilo zcela nejvíce. Asi za to může i to, že zde poprvé v životě ochutnala ústřice. A hned dvě. A byly výborné. S tou první se trochu prala, ale pak už na to přišla a je z ní milovnice ústřic. Dali jsme si je na svačinku hned po příjezdu do zálivu. V restauraci Fjord. Jedna ústřice vyšla na 18 kun. Asi by k ústřicím bylo lepší vínko, ale my si dali pivo Favorit.
 |
Dali jsme si každý dvě ústřice. Mňam. Foto: UbHo |
 |
Ústřice jsme zapili Favoritem a hurá na výlet lodí po zálivu. Foto: UbHo |
 |
Limský záliv. Foto: UbHo |
A pak jsme vypluli na plavbu lodí po Limském zálivu. Bylo to super. Viděli jsme, kde se chovají ústřice, jeskyni a další krásy fjordu. Po připlutí jsme chtěli zajít na oběd do restaurace Viking, ale zde jsme nepochodili. Na terase bylo plno stolů už připraveno pro objednané hosty. Nabídli nám jen stůl, na který pralo slunce. A přestože se nabídli, že nám donesou i slunečník, tak jsme poděkovali a prchli znovu do restaurace Fjord, protože tam byl krásný stín. A chutnal nám i oběd. Dali jsme si rybí talíř pro dva a zeleninový salát. Bylo to výborné!!! Takže velké doporučení. Navíc je odsud krásný výhled na fjord.
 |
Rybí talíř pro dva. Mořský vlk, pražma, krevety, olihně a brambory s mangoldem. Foto: UbHo |
 |
Objednali jsme si i míchaný zeleninový salát. Foto: UbHo |
 |
Výhled z restaurace Fjord na záliv. Foto: UbHo |
Restaurace v Pazinu:
Pizzerie Pepperone:
Cestou z Novigradu na ostrov Krk jsme se zastavili ve vnitrozemí Istrijského poloostrova a to v historickém městečku Pazin. Pod místním kaštelem-hradem-citadelou se rozprostírá 100 metrů hluboká propast Pazinska jama. Odsud Matyáš Sandorf z románu Julese Verna prchal z vězení. Propast s jeskyní inspirovala i italského básníka Dante Alighieriho. Do propasti vede stezka, dole teče řeka Pazinčica. My jsme si prošli historické uličky a na oběd jsme si konečně poprvé dali i pizzu. Byli jsme rádi, že jsme vydrželi až sem, protože v pizzerii Pepperone pizzu pekli v krásné peci a byla opravdu jedinečná. Ochutnali jsme pizzu s olivami, rajčaty a místním pršutem. :)
 |
Pazinska jama. Foto: UbHo |
 |
Pazinský hrad s vězením. Foto: UbHo |
 |
Pizza s pršutem a olivami. Foto: UbHo |
Chorvatská kuchyně je pro mě takový fajn mix středomořské kuchyni plné ryb, ale zároveň jsou tam dost cítit ty balkánské vlivy. Takže si člověk užije fakt super mix chutí, které já osobně mám velmi rád. Škoda jen, že u nás není zase tak populární, protože ona pro neznalého člověka vypadá jako takový kotlík všeho možné. A co si budeme povídat. Vysočina, kde bydlím, není zrovna gastronomická mekka v České republice. :)
OdpovědětVymazatMiluju středomořskou a balkánskou kuchyni. Ale už i na Vysočině jsem si pochutnala. :)
VymazatSkvělé fotky z Chorvatska. Taky jsme s přítelem nedávno jeli obytným aute, abychom mohli navštívit co nejvíce míst a poznávat nové památky. Nejvíce máme rádi místní kuchyni, kterou si vždy užíváme. Na cestu jsem si koupila nový batoh, který je dostatečně velký a vejdou se mi do něj všechny moje věci.
OdpovědětVymazatJakmile slyším o Chorvatské kuchyni, tak se mi okamžitě vybavují úžasné chutě a vůně, které jsem tam zažila. Miluju především čerstvé mořské plody, které místní podniky podávají v nejrůznějších podobách. Naposledy jsem ochutnala pečenou sépii, kterou jsme jedli s přítelem v restauraci nedaleko moře. Potom jsme si vzali deku a pozorovali západ slunce.
OdpovědětVymazat