 |
Pivo Zagorka v restauraci Iannis Paradise ve starém Nesebaru. Foto: UbHo |
Během dvou týdnů na přelomu
května a června, kdy jsme si užívali dovolenou v Bulharsku u Černého moře, jsme
vyzkoušeli opravdu hodně tradičních místních dobrot. Navštívili jsme různé
druhy restaurací, mechan a hospůdek ve starém i novém Nesebaru, v Byale,
Sozopole a na Slunečném pobřeží.
Bulharská kuchyně je opravdu velmi chutná,
šťavnatá a rozmanitá. Na prvním místě jsou tu u moře samozřejmě čerstvé ryby a
mořské plody, Bulhaři ale milují i své sýry jako kaškaval a sirene, nebo
hromadu čerstvé a grilované zeleniny s různými druhy masa. Nechybí výborné
polévky jako tarator, rybí či dršťková. Vše zapijete dobrým pivem jako Šumensko, Kamenitza, Burgasko, Pirinsko či Zagorka. K rybě si ale dejte výborné bulharské víno a jako
zákusek třeba koňak plisku. Nezapomeňte samozřejmě na dobroty z pekáren v podobě
různě plněných banic, na jogurtový strašně zdravý nápoj ajran (unikátní přírodní jogurt plný ušlechtilých bulharských bakterií, které působí příznivě na trávicí ústrojí) či skvělou
zmrzlinu. Tady máte pár tipů co v Bulharsku u moře ochutnat. Dávám tu i pár tipů na restaurace, kde nám chutnalo. Jedno leva tentokrát vycházelo na cca 13 korun.
 |
Výbornou zmrzlinu mají v historickém Nesebaru. Foto: UbHo |
Mechana Akropol, starý Nesebar
Nejvíce Houbě s Ogarem chutnalo
v historickém Nesebaru v mechaně Akropol. Tohle místečko prostě
musíte navštívit. Nejen, že jídlo je mana nebeská a rozplývá se vám na jazyku,
ale i prostředí této mechany je kouzelné. Zahrádkou prorůstá fíkovník i vinná réva,
švitoří si zde vlaštovičky a krásně si zde i popovídáte s kuchařem či
majitelkou. Mají zde i terasu, z níž vidíte na historické domečky,
zahlídnete i kousek moře. A jejich heslo nad dveřmi zní: THE BEST SHIPS ARE FRIENDSHIPS (tou nejlepší lodí je přátelství, pozn. Houby). A tím se tu opravdu řídí.
 |
V mechaně Akropol. Najdete vlaštovičku? :) Foto: UbHo |
 |
Mechana Akropol zvenku. Foto: UbHo |
 |
Na terase mezi dřevěnými domečky zahlídnete i kousek moře. Foto: UbHo |
To nejlepší vám ale pak přistane
na talíři. My si objednali pečené papriky s pálivou omáčkou, šopský salát
bez balkánského sýra (Houba neměla chuť na balkánský sýr, ale jen na čerstvou
zeleninu). Poté jsme si jako další chod dali vepřový šašlik a vepřový steak
plněný domácí šunkou, kaškavalem a žampiony. K tomu jsme dostali chleba,
který tady sami pečou. K pití vodu a skvělé bulharské bílé chardonay.
 |
Pečené papriky s pikantním dipem. Foto: UbHo |
 |
Vepřový steak plněný domácí šunkou, kaškavalem a houbami. Výborná byla i nakládaná cibulka. Foto: UbHo |
 |
Vepřový šašlik. Foto: UbHo |
Jídlo bylo skvělé. Příjemným zážitkem bylo i to, že nám majitelka mechany
přinesla jako pozornost podniku různě naloženou a připravenou zeleninu. Říkala,
že recept je od její maminky.
Restaurace Kristal, starý Nesebar:
Opakovaně jsme se vraceli do
restaurace Kristal, která leží na začátku starého Nesebaru, ale u přístavu, ne
u pláží. Na této straně jsou také levnější ceny. U piva to platilo
stoprocentně. V Kristalu čepovali super pivko za 2 leva. Kdežto na druhé straně starého
města měli pivko třeba i za 3 leva.
To nejlevnější pivo ve starém Nesebaru jsme našli také u přístavu, v pizzerii,
bylo za 1,50 leva. To nejlevnější pivo za celý náš pobyt jsme ale nakonec kupodivu pak pili na
Slunečném pobřeží. A to za 1,35 leva. V tamní restauraci Malina jsme trefili zrovna
na nějakou akci k obědovému menu. :D
 |
Lákadlo restaurace Malina. Foto: UbHo |
Vrátím se ale ke Kristalu, kde byl „naháněč“, který
žil i pracoval v Česku, takže jsme si i příjemně popovídali. A musím říct, že s úsměvem
kvitovali, že jsme se opakovaně na oběd vrátili. Ryby jsme si zde sice nedali (teda kromě výborné
rybí polévky), ale maso tu uměli připravit na výtečnou.
Restaurace Iannis Paradise:
Zde jsme se zastavili
třikrát, protože kolem restaurace jsme procházeli cestou z našeho ubytování
na mušličkovou pláž. Dávali jsme si tu drinky na pláž, pivko, rakiju, koňak plisku,
kafíčko či ajran. Ochutnali jsme skvělé rizoto s kuřecím masem,
houbami a parmazánem, ale také ovčarskou salatu (ovčácký salát - s vejcem, šunkou, kaškavalem, olivami a zeleninou).
 |
Rizoto s kuřecím masem, smetanou, houbami a parmazánem. Foto: UbHo |
 |
Ovčarska salata. Foto: UbHo |
Jednou jsme si zde na večeři dali i výborné
ryby: lavraka a cipuru (mořského vlka a pražmu). Číšník Miro, se kterým jsme si hodně povídali o Bulharsku a o Česku, i ryby před
námi krásně vykostil. K tomu domácí víno od
pana majitele. Měl bílé a červené. Pan majitel zde má i 12letou fíkovou rakiju. Šli jsme do ní. Jinak zde bylo příjemné posezení, krásný výhled na mušličkovou pláž, na
molo a na moře, které brázdily loďky.
 |
Náš oblíbený číšník Miro, se kterým byla radost si popovídat. Nic nebylo pro něj problém zařídit. Nese nám ryby a česnekový chléb. Foto: UbHo |
 |
Rybičky nám perfektně vykostil. Mořský vlk a pražma se zeleninou. Foto: UbHo |
 |
Vyzkoušeli jsme i 12letou fíkovou rakiju od pana domácího. :) Foto: UbHo |
Restaurace Vega, starý Nesebar
I Houba s Ogarem dělají chyby a občas se seknou, což je zcela normální. Jeden úlet se jim stal v restauraci Vega. Tohle byla naše první restaurace,
kterou jsme hned po příjezdu z letiště v Nesebaru navštívili. Byli jsme z cesty unavení
a hlavně hladoví jako vlci. A tak moc jsme se těšili na čerstvé grilované ryby,
že jsme si nakonec zcela špatně objednali rybky malé a smažené - safridu a zargana.
Ty sice nebyly
špatné, my cacu máme rádi, ale spíše jako svačinku či přikusování k pivku.
Tohle bylo na oběd. Bylo toho nakonec tolik, že jsme to nemohli sníst, proto jsme si to
nechali zabalit s sebou do apartmánu. :)
 |
Smažené rybky. Foto: UbHo |
 |
Bylo toho tolik, že nám s sebou zabalili pěkný "balík" jídla. :D Foto. UbHo |
Restaurace Nikoś place, nový Nesebar
Restaurace U Kapitána Nema ve starém Nesebaru
Tuhle restauraci nám opakovaně místní doporučovali, ať zde zajdeme na čerstvé ryby. Tak jsme uposlechli a neprohloupili jsme. Šlo o jeden z nejlepších zážitků v Bulharsku, co se týká jídla.
Restaurace se nachází vzadu na levé straně poloostrůvku, tedy za přístavem u zbytků nesebarské pevnosti a kruhové věže.
Je z ní krásný výhled na Slunečné pobřeží a Svatý Vlas. Romantická večeře u západu slunce se skvělým růžovým bulharským vínem a čerstvými rybami stojí za to. Houba si dala poprvé v životě (a určitě ne naposled) lufaru dravou a Ogar černokopa. Byla to dobrota. Jediné, s čím zde člověk musí počítat, je drahé pivko. Chtěli zde 3 leva za jedno a kartu zde nebrali. Jinak bychom zde byli častěji.
 |
Vepředu lufara dravá, rajčatový salát a vzadu černokop. Foto: UbHo |
 |
Černokop se podává vždy čtyři malé rybky. Je to vlastně malá lufara dravá. Foto: UbHo |
 |
Z hospůdky je krásný výhled přes moře na Slunečné pobřeží a Svatý Vlas. Foto: UbHo |
 |
U Kapitána Nema. Foto: UbHo |
Restaurace v Byale
V Byale jsme se na výletě
stavovali jen na oběd. Bohužel zastihla nás bouřka, a tak jsem si nestačila
poznamenat jméno restaurace. Nicméně Houba zde nebyla moc spokojená, tak to
příliš nevadí. Co zde měli výborné, tak byla hovězí polévka. Ale
naopak kuřecí vývar Houba nedojedla. Ale to je problém zatím všude v Bulharsku.
Kuřecí polévka jí zatím nikde nechutnala.
Důvodem je to, že vždy ji dostala s rozvařenými
nudlemi. Rozzvařené těstoviny prostě nemusí a nemá ráda, když se ohřívá
polévka rovnou s nudlemi.
 |
Hovězí polévka byla výborná. Už jsme pak na ni nikde jinde nenarazili. Foto: UbHo |
 |
Kuřecí vývar na bulharský způsob Houbu nezaujal. Foto: UbHo |
 |
Kjufte s fazolemi byly dobré. Foto: UbHo |
Bohužel ani kuřecí steak se smaženými brambory Houbu nezaujal, takže ho nesnědla.
Naštěstí má Ogar bezedné břuško. On si ale na kjuftech s fazolemi pochutnal.
Jo a pivko tady měli také za 2 leva.
Restaurace v Sozopolu
Výlet autobusem do Sozopolu si Houba s Ogarem naplánovali na dvouleté výročí od svatby, tedy na papírovou svatbu. Oni totiž na svatební cestě byli právě v Sozopolu. A tohle romantické historické městečko je pro tyto účely jako stvořené.
Nejdříve se po příjezdu na autobusové nádraží ale zastavili posilnit se v místním bufetu. Jeli zde i proto, aby si Ogar mohl dát tamní dršťkovou
polévku (škembu), do které se na svatební cestě zamiloval. :D Houba se zase těšila na tamní miš-maš, což je jídlo z míchaných vajíček podobné českému
leču, navíc je sýr kaškaval. Místní tady hodně jí a vědí proč. Dobré ceny a dobré jídlo. :)
 |
Bistro u autobusáku v Sozopolu. Foto: UbHo |
 |
Ogarova zamilovaná bulharská dršťková polévka - škemba. Foto: UbHo |
 |
Houba si pochutnala na miš-maši. Foto: UbHo |
Pak Houba s Ogarem zamířili procházkou na útesy starého Sozopolu. Hledali hospůdku na útesech, kde by si připili k té papírové svatbě. Nakonec našli dveře do ráje v Neptunovi.
 |
Dveře do ráje...do Neptuna. Foto: UbHo |
 |
Přípitek k papírové svatbě na sozopolských útesech. Foto: UbHo |
Byli jsme samozřejmě i v dalších bistrech, hospůdkách a
restauracích. Ale dávali jsme si třeba jen drink, vodu či pivko. Jako například
v polské hospůdce Mariola a Piotrek, kde jsme se schovali před úpalem. Ochutnali jsme i mořské plody jako krevety či mořské šneky. Nakoukli jsme i do české hospody ve starém Nesebaru, ale ty vysoké ceny za pivo, kofolu a jídlo nás odradily. Protože dát šest leva za půl litru kofoly se nám prostě nechtělo. Českou Plzeň zde měli za pět leva. Navštívili jsme ve starém Nesebaru i ekologický bar U Michaela.
 |
Tygří krevety. Foto: UbHo |
 |
Mořští hlemýždi. Foto: UbHo |
 |
Ekologický bar ve starém Nesebaru. Foto: UbHo
|
Snad se vám tipy na jídlo či restaurace od Houby budou někdy hodit. Pokud se chcete ještě na něco zeptat, tak mi klidně napište. Najdete mě na Facebooku - profil Ubzučená Houba.
Přeji dobrou chuť a příjemné cestování. Já už se těším, až zase budu ochutnávat nějaké dobroty někde po světě. A taky pivko. Houba ťuká na zdraví!
Tak na naší dovolené vařím já :-) . Za těch 14 dní jdeme na oběd většinou tak jednou. Nemůžeme si dovolit utrácet ještě víc, než je nezbytně nutný. Koupili jsme si proto vařič a kempingové nádobí a vařím jen takové rychlovky :-) . Rozhodně ne knedlo, zelo, vepřo :-D .
OdpovědětVymazatTak každý to řeší s jídlem, jak mu vyhovuje. My si taky občas na dovolené něco ukuchtíme, ale hlavně z místních surovin. Záleží i jaké máme možnosti v ubytování. Rádi ochutnáváme zahraniční kuchyně. :)
VymazatMi teda bulharská kuchyně přijde na jedno brdo, ale to je asi věc vkusu. Na druhou stranu se tam dají sehnat v klasickým street food stáncích čerstvé ryby, což je fajn. :) Ale jinak teda Bulharsko a jejich náturu moc nemusím. Hlavně když jsem řešil u jednoho kolegy ztracenou občanku. Tam se nedalo zařídit prakticky nic, hrozná neochota. Nakonec pomohla až jejich ambasáda v České republice, která to nějak vytelefonovala a vystavili mu nějaký průkaz, se kterým mohl přeletět zpět do ČR.
OdpovědětVymazatBulharská kuchyně je prostě balkánská kuchyně. Já ji miluju. Hlavně ryby a mořské plody, nebo polévku tarator, výborný a zdravý ajran či kozí a ovčí sýry jako kaškaval a sirene. A na snídani burek. :) Každý má rád to svoje, to je jasné. Jinak s Bulhary jsme nikdy žádný problém neměli, vždy nám vyšli vstříc. :)
VymazatZrovna přemýšlím kam pojedeme příští rok na dovolenou, v Bulharsku jsem ještě nebyla, ale vypadá to výborně. A to už jsem hodně balkánských států procestovala, takže se možná budeme inspirovat. Co mám na balkáně právě ráda, je ta jejich kuchyně, všechno umí skvěle dochutit a skoro nejde šlápnout vedle. Na druhou stranu, ani na balkáně se nic nevyrovná našemu československému pivu.
OdpovědětVymazat