Houba miluje ochutnávat nové
chutě a zkoušet nové recepty. To jsou přece jedny z těch nejúžasnějších oka-mžiků štěstí, které v životě prožíváme. U dobrého jídla a pití. A tak se v sobotu 7. dubna zastavila inspirovat do Dolu Hlubina, kde ostravští cizinci uvařili oběd pro Ostravany.
Za pár korun
jste mohli ochutnat například thajské, indické a vietnamské dobroty, které sice už v Ostravě najdete na více místech, ale i tak byly ty vietnamské vyprodané
nejdříve.
 |
Indická kuchyně nabízela cizrnu a čočku na více způsobů. Foto: UbHo |
 |
Vietnamský stánek byl vyprodaný jako první. Foto: UbHo
|
Vyzkoušet jste mohli ale i japonské, brazilské, argentinské, ruské,
turecké, íránské, alžírské, ukrajinské, peruánské a další kuchařské výtvory z různých koutů světa.
 |
Thajský stánek nabídl i vepřové klubíčko smažené v nudlích či krevetovou rýži. Foto: UbHo
|
Rýžový pudink s růžovou vodou
 |
Rýžový pudink z Íránu. Foto: UbHo
|
 |
Íránské a alžírské dobroty. Nechyběl tažín a plněné taštičky. Foto: UbHo |
Houba si koupila domů íránský
rýžový pudink a zjistila, že tohle si určitě doma vyzkouší uvařit. Tahle
dobrota kromě rýže obsahovala i kardamom, šafrán, máslo a oslazena byla růžovou vodou.
Je i pro bezlepkáře.
Ochutnala ale také z kubánské kuchyně banánové slané
chipsy, které jsou teda taky lahůdka. Ta slaná chuť ji překvapila. :)
 |
Slané banánové chipsy z Kuby překvapily. Foto: UbHo
|
Zaujaly i sladkosti z rukou
brazilských kuchařů. S Ogarem napůl ochutnali kokosovou buchtu s mandarinkami
a čokoládovou karamelku.
 |
Brazilské dobroty plné kokosu, datlí a čokolády. Foto: UbHo |
Ruská polévka Okroška
Ogar si nenechal ujít ruskou studenou
polévku Okrošku. Je mi jasné, že se brzy tahle polévka objeví i u nás doma.
Ogar už hledal recept na internetu. Byla plná salátových okurek, ředkviček,
masa a vejce uvařeného natvrdo. Zalitá je kvasem (prý se může i šťávou
z červené řepy) a nahoru dostal lžičku zakysané smetany a hořčice. Fakt je
to chuťově zajímavá polévka. Ruský stánek nabízel ještě i rybnik, tedy rybí koláč.
 |
Na ruském stánku byla k ochutnání polévka okroška a rybí koláč. Foto. UbHo |
Ragú z argentinského hovězího s pivem
Trošku tam Houbě chyběli zástupci našich
nejbližších sousedů jako Slovenska, Polska a Německa, ale možná je jen
přehlídla. Nebo třeba uvaří dobroty příště. :)
 |
Z Peru jste mohli ochutnat koláč se špenátem. Foto: UbHo |
Festival Jeden svět
Tato akce doprovázela program
festivalu Jeden svět, který se zabývá převážně ve filmových dokumentech lidskými
právy a v Ostravě potrvá do 14. dubna. Probíhá i v jiných městech
Česka. Mezinárodní oběd organizovalo Centrum na podporu integrace cizinců.
https://www.jedensvet.cz/2018/
I když jedeme sami bez cestovní kanceláře nebo naopak s cestovkou, tak je jídlo to, co nás zajímá nejvíc. Snažíme se ochutnávat, chodíme na trhy a prostě jíme tam, kde jedí lokálové. Naopak nás moc nebaví hotelové rauty a celkově tyhle navoněné věci, které ale nejsou zase tak moc autentické. A je super vidět, že to má někdo stejně. :)
OdpovědětVymazat