Jak Houba v Ostravě ochutnala svět


Houba miluje ochutnávat nové chutě a zkoušet nové recepty. To jsou přece jedny z těch nejúžasnějších oka-mžiků štěstí, které v životě prožíváme. U dobrého jídla a pití. A tak se v sobotu 7. dubna zastavila inspirovat do Dolu Hlubina, kde ostravští cizinci uvařili oběd pro Ostravany.

Za pár korun jste mohli ochutnat například thajské, indické a vietnamské dobroty, které sice už v Ostravě najdete na více místech, ale i tak byly ty vietnamské vyprodané nejdříve. 


Indická kuchyně nabízela cizrnu a čočku na více způsobů. Foto: UbHo





Vietnamský stánek byl vyprodaný jako první. Foto: UbHo

Vyzkoušet jste mohli ale i japonské, brazilské, argentinské, ruské, turecké, íránské, alžírské, ukrajinské, peruánské a další kuchařské výtvory z různých koutů světa.

Thajský stánek nabídl i vepřové klubíčko smažené v nudlích či krevetovou rýži. Foto: UbHo




















Rýžový pudink s růžovou vodou


Rýžový pudink z Íránu. Foto: UbHo



Íránské a alžírské dobroty. Nechyběl tažín a plněné taštičky. Foto: UbHo





Houba si koupila domů íránský rýžový pudink a zjistila, že tohle si určitě doma vyzkouší uvařit. Tahle dobrota kromě rýže obsahovala i kardamom, šafrán, máslo a oslazena byla růžovou vodou. Je i pro bezlepkáře.











Ochutnala ale také z kubánské kuchyně banánové slané chipsy, které jsou teda taky lahůdka. Ta slaná chuť ji překvapila. :)

Slané banánové chipsy z Kuby překvapily. Foto: UbHo

 Zaujaly i sladkosti z rukou brazilských kuchařů. S Ogarem napůl ochutnali kokosovou buchtu s mandarinkami a čokoládovou karamelku.


Brazilské dobroty plné kokosu, datlí a čokolády. Foto: UbHo


Ruská polévka Okroška

Ogar si nenechal ujít ruskou studenou polévku Okrošku. Je mi jasné, že se brzy tahle polévka objeví i u nás doma. Ogar už hledal recept na internetu. Byla plná salátových okurek, ředkviček, masa a vejce uvařeného natvrdo. Zalitá je kvasem (prý se může i šťávou z červené řepy) a nahoru dostal lžičku zakysané smetany a hořčice. Fakt je to chuťově zajímavá polévka. Ruský stánek nabízel ještě i rybnik, tedy rybí koláč.

Na ruském stánku byla k ochutnání polévka okroška a rybí koláč. Foto. UbHo


Ragú z argentinského hovězího s pivem

K ochutnání byly i různé zeleninové a masové tortilly, plněné vinné listy a sladké či slané placičky s náplní  i bez z turecké, indické, alžírské i španělské kuchyně. Také zákusky a slané pečivo z Peru a Arménie, japonské sushi, ale i ragú z argentinského hovězího s pivem v obří pánvi. Nechyběl ani velikonoční ukrajinský chléb a další dobroty. Prostě pro labužníky, kteří rádi ochutnávají chutě světa, ráj.  


Nechyběl ukrajinský velikonoční chléb paska. Foto: UbHo
Japonské sushi nechybělo. Foto: UbHo

Kubánský stánek nabízel kuřecí stehýnka na víně, ale také kubánskou "žemlovku". Foto: UbHo

Kubánská rýže s masem, zeleninou a fazolemi. Foto: UbHo
Argentinská nabídka: v pánvi se dělalo ragú s argentinským hovězím s pivem. Foto: UbHo

Trošku tam Houbě chyběli zástupci našich nejbližších sousedů jako Slovenska, Polska a Německa, ale možná je jen přehlídla. Nebo třeba uvaří dobroty příště. :)

Z Peru jste mohli ochutnat koláč se špenátem. Foto: UbHo


Festival Jeden svět

Tato akce doprovázela program festivalu Jeden svět, který se zabývá převážně ve filmových dokumentech lidskými právy a v Ostravě potrvá do 14. dubna. Probíhá i v jiných městech Česka. Mezinárodní oběd organizovalo Centrum na podporu integrace cizinců. https://www.jedensvet.cz/2018/



Komentáře

  1. I když jedeme sami bez cestovní kanceláře nebo naopak s cestovkou, tak je jídlo to, co nás zajímá nejvíc. Snažíme se ochutnávat, chodíme na trhy a prostě jíme tam, kde jedí lokálové. Naopak nás moc nebaví hotelové rauty a celkově tyhle navoněné věci, které ale nejsou zase tak moc autentické. A je super vidět, že to má někdo stejně. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat